Sorta modra frankinja je v Sloveniji razširjena v dveh vinorodnih deželah (Podravje, Posavje) in v petih vinorodnih okoliših (Štajerska Slovenija, Prekmurje, Bizeljsko-Sremiški okoliš, Dolenjska in Bela krajina). Je sorta, ki lahko daje visoko kakovostno vino in je v vseh omenjenih okoliših vodilna po kakovosti med rdečimi sortami.


V Sloveniji je trenutno zasajenih  2.759.316 trsov modre frankinje, ki rastejo na slabih 700 hektarjih vinogadniških površin. To predstavlja 4,68 odstotka vseh zasajenih trt v Sloveniji.  (Vir: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje)
Modra frankinja je prepoznavna po bogati sadni aromi, ki po vonju spominja na jagodičevje.


Po barvi je vino običajno modrikasto-rdeče barve, pri čemer je le-ta odvisna od tehnologije pridelave. Še posebej mlado vino je izrazito sadnega okusa, medtem ko s starostjo pridobiva žametnost in kompleksnost arome. Vino ima ponavadi srednje vrednosti tanina in primerno kislost.
 

Trta modra frankinja
Trta modre frankinje je prepoznavna po velikih okroglastih listih, ki niso pretirano narezljani. Zgornja zelena stran jeseni pordeči. Grozd je velik in valjaste oblike, jagode pa so temno modre barve in imajo debelo jagodno kožico. Meso je sočno, sladko in nekoliko trpko.


Izvorno naša
Strokovnjaki trsničarskega inštituta Juliusa Kühna v nemškem Geilweilerhofu so odkrili, da sta modra frankinja več kot le avtohtona slovenska sorta. Celo izvira iz Slovenije.
 

(Zdravilne) lastnosti modre frankinje
Modro frankinjo odlikuje velika vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola v krvi. Poleg tega zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto (HDL), ki varuje srce. Istočasno tudi preprečuje rakava obolenja, zato je zmerno uživanje modre frankinje še posebej priporočljivo.


Vpogled v zgodovino
Prve omembe modre frankinje segajo v leto 1862, ko je bila trta predstavljena v okviru vinorodne razstave na Dunaju, vendar je sorta mnogo starejša. Beseda izvira iz besede Franconia, ki je bila v srednjem veku ena izmed najbolj znanih nemških vinorodnih okolišev. Vino iz te regije je bilo v tistem času izredno cenjeno in grozdje, ki je bilo visokokvalitetno so tedaj imenovali frankovsko, da so ga ločili od manj cenjenega hunskega grozdja. Kljub tesni povezavi trte z omenjeno pokrajino raziskovalci predvidevajo, da trta izvira iz območja Dalmacije, današnje Slovenije, južne Avstrije in Madžarske.


V literaturi se sorta omenja kot: modra frankinja, frankinja crna, moravka, Blaufränkisch, frankovka, Lemberger, Blue franconian.