SEP
18
2018

10. grajska trgatev in odprtje nove Kleti modre frankin...

V nedeljo, 16. septembra 2018, je na Gradu Sevnica v organizaciji KŠTM Sevnica potekala že tradicionalna 10. grajska trgatev. Številni grajski botri in podporniki so se zbrali z namenom, da potrgajo grozdje s 500 trt modre frankinje v grajskem vinogradu. Gostom smo ob prihodu ponudili Sevniški krožnik, tipično sevniško jed, pripravljeno iz sevniških sezonskih lokalnih sestavin, ki so  v različnih oblikah na voljo pri različnih sevniških ponudnikih. V kulturnem programu, ki ga je spretno povezoval Ciril Dolinšek, je nastopil mladi 13-letni harmonikar Jakob Štigl z Razborja, ki je v letošnjem letu postal absolutni zmagovalec Avsenikovega mednarodnega tekmovanja in je na državnem tekmovanju za zlato harmoniko Ljubečne prejel zlato priznanje in plaketo Stanka Avgusta za najboljši venček ljudskih. Sledila je trgatev grozdja s cepiča lentske trte (žametne črnine), ki so jo opravili Mojca Pernovšek, direktorica KŠTM Sevnica, Janez Kukec, podžupan Občine Sevnica ter Janoš Janc, predsednik KS Studenec.

Sledil je težko pričakovan dogodek, slavnostno odprtje novo urejenega prostora Klet modre frankinje v spodnjih prostorih grajske vile nad vinogradom. Pred prerezom traku je zbrane s prihodom iz kleti presenetil njegova visokost, baron Moscon (v njegovi vlogi Sinjo Jezernik), ki si je - kot nekdanji lastnik gradu – vzel pravico in se hudomušno zaprl v klet še pred uradnim odprtjem. Klet modre frankinje je promocijsko-degustacijski prostor, namenjen predstavitvi in promociji modre frankinje kot najbolj kakovostne rdeče vinske sorte v vinorodni deželi Posavje. S tem si modra frankinja še dodatno utrjuje mesto v Sevnici, Posavju, krepi identiteto, obenem pa ponuja možnosti za še boljšo ponudbo vinsko-kulinaričnih produktov. V kleti so predstavljene modre frankinje iz vseh vinorodnih okolišev, kjer pridelujejo modro frankinjo, tudi iz tujine, omogočen je voden ogled kleti ter nakup modrih frankinj.

Ureditev promocijsko-degustacijskega prostora „Klet modre frankinje“ je sofinancirana iz Programa razvoja podeželja 2014–2020 (Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz proračuna Republike Slovenije) v okviru projekta „Modra frankinja – žametno vino regije Posavje“,. Projekt »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje«, ki smo ga štirje partnerji (Kmečka zadruga Sevnica; Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice; Center za podjetništvo in turizem Krško, Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica) skupaj vsebinsko oblikovali in zanj uspešno pridobili sredstva programa CLLD iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), je sestavljen iz več dogodkov, razvojem modela povezovanja pridelovalcev, ureditve promocijsko-prodajnega prostora, raziskav, delavnic, ocenjevanja vin in drugih aktivnosti, ki potekajo v letih 2018-2020. Nosilec projekta je Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica.

Po ogledu nove kleti so se grajski botri odpravili v grajski vinograd in obrali zdravo grozdje z grajskih trt modre frankinje.
Prešerno vzdušje se je po dobro opravljenem delu v vinogradu nadaljevalo ob pogostitvi z lokalno značilnimi dobrotami in vini na grajski terasi nad vinogradom.

Ob odhodu so botri za darilo prejeli grajsko vino Grajska kri, letnik 2017, ki je sicer poleg številnih odličnih vin lokalnih vinarjev naprodaj na gradu ali v TA Doživljaj v centru Sevnice.

S tovrstnimi dogodki z vključevanjem širše javnosti krepimo kulturo vinogradništva v našem okolju, z lokalnimi pridelki in kulinariko poudarjamo identiteto prostora in spodbujamo druženje kot temelj trajnostnega kulturnega turizma.


Vabljeni v družbo grajskih botrov: http://www.grad-sevnica.com/grajski-vinograd.html


Vir: KŠTM Sevnica
 

vse objave