JUN
21
2018

8. festival modre frankinje ponovno navdušil

Festival modre frankinje je edinstveni enološko-kulinarični dogodek, prepoznaven v domačem okolju in izven. Je promocija vinogradništva in kulture pitja vina ter modre frankinje kot sorte vina, ki je po raziskavah nemških znanstvenikov izvorno slovenska sorta, njegov namen pa je spodbujanje kakovostne pridelave in prodaje vin ter spremljajoče kulinarične ponudbe. Osrednja nit festivala, ki je potekal v parku gradu Sevnica, je bila tako predstavitev 20 pridelovalcev modre frankinje z vseh vinorodnih območij te žlahtne sorte. Modro frankinjo so z različnimi jedmi osmislili kulinarični mojstri iz Gostilne Repovž iz Šentjanža, Gostilne Javornik iz Rakovnika in Hotela Splavar iz Brežic.


V spremljevalnem programu so si številni obiskovalci v popoldanskem času lahko vodeno ogledali grad Sevnica, se preizkusili v nagradni pokušini v grajski vinoteki, zvečer pa je sledila slavnostna razglasitev rezultatov ocenjevanja modrih frankinj. Sedemčlanska mednarodna strokovna komisija pod vodstvom Jožeta Simončiča iz Kartuzije Pleterje je na ocenjevanju, ki je potekalo 24. maja, ocenila 114 vzorcev modrih frankinj iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije, in sicer v treh kategorijah. V kategoriji redne trgatve letnika 2017 je zmagal Martin Pečarič iz Čuril pri Metliki, v kategoriji starejših letnikov in barrique Kmetija Karlovček iz Šentjerneja, v kategoriji posebnih vin pa Klet Krško. Prvak festivala, izbran med tremi najboljšimi v posameznih kategorijah, je postal Martin Pečarič z modro frankinjo l. 2017. Celotna razvrstitev ocenjevanja je v priloženem katalogu 8. Festivala modre frankinje.
V dogajanju so se zvrstili pozdravi gostov, organizatorja, predstavnikov lokalne skupnosti in podpornikov festivala, zbrane pa je do zaključka prireditve navduševala priljubljena glasbena skupina Prifarski muzikanti. KŠTM Sevnica se kot organizator dogodka za partnerstvo zahvaljuje Občini Sevnica, vsem sodelujočim pri izvedbi dogodka, podpornikom ter seveda vsem obiskovalkam in obiskovalcem festivala.


Vsebine 8. Festivala modre frankinje potekajo v okviru projekta »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje«, ki smo ga štirje partnerji (Kmečka zadruga Sevnica; Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice; Center za podjetništvo in turizem Krško, Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica - nosilec) skupaj vsebinsko oblikovali in zanj uspešno pridobili sredstva programa CLLD iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

Pripravil:
Rok Petančič
KŠTM Sevnica

vse objave