MAJ
25
2015

Kerinovi odprli Hišo frankinje na Straži pri Krškem

»Dosežki in uspehi prinašajo zadovoljstvo, kadar jih lahko delimo z drugimi«, je v vabilu zapisala družina Kerin iz Straže pri Krškem, ki je v petek, 22. maja 2015, končno dočakala dan, ko so javnosti široko odprli vrata Hiše frankinje. Tako so poimenovali nov »vinski hram« nad svojimi vinogradi, kjer so že leta 1981 – v rojstnem letu mladega gospodarja Lojzeta Kerina ml. – pogumno zasadili nekaj vrst modre frankinje. Le-te so popolnoma zaznamovale razvoj kmetije Kerin, ki so se iz mešane kmetije s sadjarstvom, lesom in živinorejo postopoma usmerili pretežno v vinogradništvo, ki je Lojzeta že v rani mladosti navduševalo. Tako zelo, da je na Biotehniški fakulteti diplomiral s temo v povezavi z modro frankinjo in ima v svoji ponudbi kar 7 vin iz modre frankinje poleg bele zvrsti in seveda cvička. Lojze se dobro zaveda, da je modra frankinja najbolj kakovostna in perspektivna rdeča vinska sorta v naši vinorodni deželi, zato jo raziskuje, razvija in neguje z vso dušo in srcem. Redno se udeležuje vinskih dogodkov in tekmovanj, leta 2012 je postal tudi prvi posavski zmagovalec (šampion) Festivala modre frankinje v Sevnici.

Hišo frankinje so Kerinovi s pomočjo številnih izvajalcev, domačinom in prijateljev gradili dve leti. V zgornjem delu hiše se nahaja ob straneh odprt večji pogostitveno-družabni prostor, ki sprejme več kot 200 oseb, grandioznost prostora pa daje masivno hrastovo ostrešje. Ob tem prostoru se nahaja uvodni tehnološki del, ki se nadaljuje v osrčju (spodnjih prostorih) hiše s kapaciteto proizvodnje okoli 100.000 l vina. Ob tehnološkem delu kleti je estetsko izjemno tenkočutno dodelana zorilna klet z lesenimi sodi in manjšo prodajalno, iz katere se po zavitem hodniku sprehodimo do hišne vinoteke.

Odprtja se je udeležilo okoli 400 obiskovalcev, ki jih je Lojze Kerin ml. vidno ganjen zelo čustveno nagovoril in se iskreno zahvalil vsem sodelujočim in podpornikom. Zbrane so pozdravili še župan Občine Krško mag. Miran Stanko, dr. Julij Nemanič, Lojzetov mentor in velik prijatelj in Cveto Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter številni gostje, ki so Kerinovim iskreno čestitali in zaželeli vse dobro. S svojim obiskom so Kerinove počastili tudi člani Evropskega reda vitezov vina, katerih član je tudi vinar Lojze ml. Obiskovalci dogodka so okušali zaklade Hiše frankinje, za pogostitev in strežbo pa je poskrbela gostilna Oštarija iz Dolenjskih Toplic na čelu s priznanim kuharjem Robertom. V kulturnem programu so nastopili pihalna godba 40x band, pevska skupina Lavrencij in mlada citrarka Marjetka Radešček, prešerno razpoloženje pa so negovali zvoki ansambla Toplar.

Hiše frankinje je odprta kadar koli po predhodnem dogovoru na mobi 031 306 053 ali e-pošto lojze.kerin@gmail.com.

Rok Petančič
Foto: Sonja Kamplet Rotar

 

vse objave